Verslag Repair Café 2013

Repair Café 2013, wat was het een hit!
Op zaterdag 14 september was Repair Café Het BrandtWeer een feit. Joop de Kok initiatiefnemer van Repair Café het Zonnehuis te Wormerveer, het eerste Repair Café in de Zaanstreek, verrichte de officieel opening. Leny Vissers- Koopman, familie en vrienden van Het BrandtWeer waren allen van de partij om deze heugelijke dag mee te vieren.

Wat vooraf ging:
In januari werd er gevraagd door het bestuur van Het BrandtWeer na te denken over andere invullingen in Het BrandtWeer. Wat konden wij de buurt nog meer geven?
Het idee van een Repair Café was al eens eerder genoemd, maar nooit van de grond gekomen. Mirjam, een vrijwilliger, heeft het idee nogmaals bekeken en heeft zonder dat er vrijwilligers waren toch de stoute schoenen aangetrokken en is aan de slag gegaan. In februari was er een afspraak op de hoofd locatie van stichting Repair Café te Amsterdam. Ron, ook een vrijwilliger, hoorde van het idee en wilde heel graag mee doen. Na een warm welkom en een fijn gesprek waren deze twee vrijwilligers niet meer te stoppen. Met 11 vrijwilligers gingen zij op 14 september van start.
Niet lang daarna is ook in het Darwinpark een Repair Café gestart. De drie Repair Cafés werken nu nauw samen om de afvalberg van de Zaanstreek iets te verminderen.
Door de vrijwilligers werd er hard gewerkt aan naamsbekendheid, en steeds meer inwoners wisten de Repair Cafés te vinden. Krantenartikels, interviews op de radio en zelfs een tv uitzending met Ron en Joop bij Koffie tijd waren het resultaat. Facebook, Repair Cafe Zaanstreek ging de lucht in. Maar de kers op de taart was toch wel de uitzending van 3 november. Joop (Repair café het Zonnehuis) mocht de oprichtster van stichting Repair Café bij kanjers van goud en speldje opspelden.

In oud Koog staat de teller nu op:
Drie Repair Cafés die plaats vonden op 16 september, 12 oktober en 9 november.
68 Producten werden aangeboden voor reparatie, waarvan 34 producten werden gered,
8 half, met advies en 26 die helaas niet meer gemaakt konden worden. 11 Vrijwilligers bij de start en nu 14. Meerdere vrolijke en lieve verhalen. 12 Potten koffie en 5 kannen thee. 1 Pan soep en een heleboel koekjes!

2014
Op zaterdag 11 januari gaan de vrijwilligers weer aan de gang en zal er elke tweede zaterdag van de maand een Repair Café zijn in Het BrandtWeer. Mooie verhalen zullen volgen…

Dank aan:
Repair Café Het BrandtWeer is meden mogelijk gemaakt door een donatie uit het bestuur van Het BrandtWeer, bewonersraad Parteon, gemeente Zaanstad en het gedoneerde gereedschap door bewoners uit de Zaanstreek.
Maar vooral door de nu 14 telende Repair Café vrijwilligers die zonder gewin zich inzetten!

Door Mirjam Duprez

Geef een antwoord